Így alakultak a regisztrált álláskeresői számok Budapesten 2012 és 2022 között

Így alakultak a regisztrált álláskeresői számok Budapesten 2012 és 2022 között

Jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Budapesten. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-ben már több mint 64 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a fővárosban, mint 2012-ben.

A vizsgált időszakban tapasztalható csökkenő tendencia csupán 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának évében tört meg, mikor is körülbelül 82 százalékkal emelkedett a budapesti álláskeresők száma a 2019-es adatokhoz viszonyítva. Ezen egyetlen kivételtől eltekintve viszont évről évre csökkenés volt tapasztalható, aminek mértéke több esetben is meghaladta a 20 százalékot.

 

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Budapesten (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma Budapesten

 

Az NFSZ havonta frissülő adatbázisa a regisztrált álláskeresők száma mellett a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükre is rámutat. Az ezen adatok alapján készített összesítő táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében valamennyi vizsgált esztendőben a nők voltak többségben a budapesti regisztrált álláskeresők körében. A különbségek ugyanakkor jellemzően nem voltak túlzottan nagyok, 2000-2500 főt jelentetek évenként.

A fővárosi regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként Budapesten

Nagyobb eltérések tapasztalhatóak az életkor szerinti lebontásban, amely adatok arról tanúskodnak, hogy az álláskeresők zömét a 25-54 éves korosztály tette ki a vizsgált időszak során. Évenkénti arányuk 60-74 százalék között mozgott az adatbázisban. Ezzel együtt viszont a számuk jelentősen csökkent a 10 év alatt, jóval nagyobb mértékben, mint például az 55 év és feletti korosztályé, akiknek számbeli fogyatkozása lassabb ütemű volt a regiszterben.

Jelentősebb különbségek mutatkoznak az iskolázottság összevetésében is, ahol is az adatok alapján az látszik, hogy az álláskeresők legnagyobb hányadát a csupán általános iskolát teljesítők tették ki Budapesten. Arányuk 19-29 százalék között mozgott a regiszterben évenként. Mellettük a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 15-22 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők 20-22 százalékos, a gimnáziumot teljesítők 16-19 százalékos, a főiskolai, egyetemi diplomával rendelkezők pedig 14-25 százalékos arányban szerepeltek az álláskeresői nyilvántartásban 2012 és 2022 között.

Forrás: Az elemzést készítette a BudapestAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.